12Ян
През 2011 все по-често ще виждате зачетени в своите таблети хора.
Описание: През 2011 все по-често ще виждате зачетени в своите таблети хора. снимка: Flickr (CC) 惟①刻¾
гласове: Гласувай 2 2
прочитания:2800

Как да изберем таблет

автор: Мартин Дешев

В момента изборът на таблет не е особено предизикателство, тъй като има само няколко модела на пазара в България. Анализаторите обаче предричат, че 2011-та ще бъде годината на таблетите и разнообразието им ще се увеличи значително. Ето какво трябва да знаете, за да изберете новия си таблет, така че да не съжалявате в бъдеще.

1. Размер. Таблетите през 2011 ще са с размери на дисплея между 5 и 10 инча. По-големите модели ще са по-подходящи за почитателите на мултимедията. Но, ако ще използвате устройството предимно за работа, може да се насочите към практичността и мобилноста на по-малък таблет, но поне 7-инчов.

2. Операционна система. Най-често ще срещате таблети с мобилната версия на Windows 7, Android, WebOS и разбира се iOS на Apple. Windows таблетите изискват най-сериозен хардуер, така че вероятно ще са по-скъпи, но ще са по-близо до традиционните компютри в отношение на производителност и поведение. Въпреки това все още изостават зад конкурентите си по отношение на интуитивност и леснота за използване.

Android таблетите вероятно ще се намират на по-ниски цени и ще са един от най-популярните избори. Вероятно и през 2011 iPad ще остане мерилото, но определено ще има сериозна конкуренция най-вече от армията андроидни устройства.

3. Спецификации. Таблетите все още са млада категория и като такава са по-скромни в хардуерно отношение. Не очаквайте от това устройство да замести изцяло вашия лаптоп или настолен компютър. Таблетите ще са идеални за сърфиране из интернет, социални мрежи, GPS навигация, писане на електронни писма и малки редакции надокументи, но не и създаване на дълги и сложни текстове и таблици.

4. Памет, батерия, комуникационни възможности. Три от най-важните характеристики на всеки таблет. Почти всички модели се предлагат в няколко версии с различен капацитет и слот за мемори карти (без iPad). Производителите изтъкват различни стойности за батериите си, като е важно да проверите дали указаните часове са за видео излъчване, разговори или стендбай. При всички положения обаче потърсете уверение от продавача, че желаният от вас таблет може да изкара минимум един работен ден, без необходимост от презареждане. Комуникационни възможности – наличието на Wi-Fi е задължително, силно препоръчителна е и възможността за използване на мобилните мрежи от трето поколение (3G).

5. Допълнитлени възможности. На пазара скоро ще се появят и таблети-хибриди с вградени хардуерни клавиатури, стойки и какво ли още не. Таблет с плъзгаща се клавиатура ще е по-скъп от останалите си конкуренти, но ще ви позволи да се възползвате максимално от възможностите му и като таблет, и като нетбук или дори напълно функционален лаптоп. Някои от големите производители на компютри като HP вече продават такива модели.

Категория: Мобилен
коментари:0
Само регистрирани потребители имат възможност да пишат коментари!
Ако вече имате регистрация моля влезте в профила си от тук или се регистрирайте.
еКак-здраве
Как да се пазим от кариес
Как да се пазим от кариес
Медицината търси все нови и по-ефективни методи за борба с кариера.
еКак-авто
Как да различаваме автомобилните купета?
Как да различаваме автомобилните купета?
Видовете автомобилни купета се...
еКак-бизнес
Как да се прехвърля от чуждестранен университет в български?
Как да се прехвърля от чуждестранен университет в български?
5 конкретни стъпки, които трябва да имате предвид.