Добави статия
10Ян
Вдъхнете нов живот на стария си компютър.
Описание: Вдъхнете нов живот на стария си компютър. снимка: Flickr (CC) karlaredor
гласове: Гласувай 0 0
прочитания:2983

Как да ускорим работата на компютъра си

автор: Мартин Дешев

Имате стар компютър, с който не искате да се разделите? Или искате да го използвате за второ домашно PC? Има няколко лесни стъпки, с които може да забързате работата му с минимални средства.

1. Деинсталирайте всички програми, които не използвате, както и тези, които имат сходни или идентични възможности. По-добре една програма да се грижи за защитата от вируси и да бъде Firewall, отколкото 3. Също така деинсталирайте драйверите на периферни устройства, които не ползвате.

2. Преценете кои функции точно ползвате от останалите програми. Ако са съвсем малко, потърсете пробни или безплатни версии. Те са по-леки и по-малки, като ще освободят място на твърдия диск и няма да товарят системата.

3. Добавете още RAM. Цените на RAM паметта днес са съвсем ниски, но допълнителните мегабайти оперативна памет ще са от голяма полза на компютъра. Проверете колко максимално RAM поддържа старата дънна платка и се доближете до числото.

4. Премахнете дублиращите се файлове. В интернет има огромен избор от безплатни програми, които проверяват за дублирани файлове. Ще се изненадате колко едни и същи снимки и клипове пазите. Така ще освободите не малко дисков капацитет, а е препоръчително винаги да имате около 15% свободно място, за да работи стабилно системата.

5. Преинсталация. Ако от дълго време не сте преинсталирали операционната система, направете го. Форматирайте диска (като запазите данните си преди това, разбира се) и след това започнете с „чиста” инсталация.

6. Оптимизация. Инсталирайте програма, оптимизираща работата на операционната система. Приложения като TuneUp Utilities, например, сканират диска и премахват грешни линкове, невалидни ключове в регистъра и т.н. Всичко това улеснява работата на системата.

Тези небрежни на пръв поглед съвети, ще възвърнат силите в стария, но така любим персонален компютър.

Категория: Техничар
коментари:0
Само регистрирани потребители имат възможност да пишат коментари!
Ако вече имате регистрация моля влезте в профила си от тук или се регистрирайте.
еКак-здраве
Как да се пазим от кариес
Как да се пазим от кариес
Медицината търси все нови и по-ефективни методи за борба с кариера.
еКак-авто
Как да различаваме автомобилните купета?
Как да различаваме автомобилните купета?
Видовете автомобилни купета се...
еКак-бизнес
Как да се прехвърля от чуждестранен университет в български?
Как да се прехвърля от чуждестранен университет в български?
5 конкретни стъпки, които трябва да имате предвид.